2010-08-03 15:39:15• hírek • Szatmár.ro

Erős az UV-sugárzás

Óva int a napozástól az Egészségügyi Minisztérium legújabb közleményében: az erős UV-sugárzásnem csak leégést, de akár daganatos betegséget is okozhat.

A déli órákban, azaz délelőtt 11 órától délután négy óráig ajánlott kerülni a napsütést. De a többi időszakban is csak mértékkel napozzunk, és alapvető szabály, hogy nem szabad leégni.

Fontos, hogy mindig fokozatosan szoktassuk bőrünket a naphoz, mert minél hidegebb a bőrfelület, annál jobban nyelődik el az ultraibolya sugárzás. Például, sokan azt hiszik, hogy a vízben nem ártalmas a napfény. De az UV sugarak csaknem fél méterre behatolnak a víz alá, és ott érik el a védtelen, lehűlt bőrt.

Csak és kizárólag napvédő krémekkel ajánlott napozni. A fényvédő szerek kiválasztásakor nagyon ügyeljünk arra, hogy ne vásároljunk lejárt szavatosságú termékeket, és figyeljünk arra is, hogy gondosan válasszuk meg a napozáshoz használt fényvédő faktorral ellátott krémeket, melyeket ajánlatos a szabadban tartózkodóknak naponta többször is használni. Ezek a szerek védelmet nyújtanak a leégés ellen, ezért jobb nem megfeledkezni róla, az egészségünk érdekében.

Sokan választják ugyanakkor a szoláriumot a barnaságért. A jelenlegi kutatások szerint a szoláriumot egyáltalán nem ajánlják, hiszen ez szerepel a bőrrák esetében az első helyen a rizikófaktorok listáján. A nyárt megelőzően a szoláriumozásnak most van itt a szezonja, hiszen a nők nem szeretnek hófehéren napozni menni. Sokan azonban nincsenek még most sem tisztában a veszélyeivel. A szoláriumcsövek javarészt UV-A sugarakat bocsátanak ki, s kevesebbet sugároznak a veszélyesebb UV-B tartományban. Ez hamis biztonságérzetet ad, ugyanis a bőr mélyebb rétegeit az UV-A sugarak is károsítják, ez azonnali tünetek híján azonban rejtve marad. 15-20 éve, amikor az első szoláriumok megjelentek, azt mondták róluk, hogy teljesen veszélytelenek, mert csak minimális UV-B sugárzást tartalmaznak, azonban a mostani kutatások már ezt javarészt megcáfolták. Szatmáron a szoláriumozás alig tízéves múltra tekinthet vissza, ezért csak néhány év múlva várható igazán, hogy robbanásszerűen megnő a bőrrákos esetek száma.


A déli órákban a legveszélyesebb a napsütés
A déli órákban a legveszélyesebb a napsütés


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: